УКРАЇНА
НАДВІРНЯНСЬКА МІСЬКА РАДА
ІВАНО – ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСТЬ

восьмого скликання
(п’ята сесія)

РІШЕННЯ

від 1 липня 2021 року

№ 446-10/2021

Про затвердження Порядку передачі в оренду майна комунальної власності Надвірнянської міської територіальної громади» (нова редакція)

З метою створення умов для ефективної реалізації повноважень місцевого самоврядування Надвірнянської міської територіальної громади в галузі оренди об’єктів нерухомого майна, з метою підвищення ефективності використання нерухомого майна комунальної власності Надвірнянської міської територіальної громади, керуючись Законом України «Про оренду державного та комунального майна», Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про охорону культурної спадщини», Порядком передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання оренди державного та комунального майна» №483 від 3 червня 2020 р., міська рада

вирішила:

  1. Затвердити «Порядок передачі в оренду майна комунальної власності Надвірнянської міської територіальної громади» (нова редакція) (додаток 1).
  2. Дане рішення оприлюднити в районній газеті «Народна Воля» та на офіційному веб-сайті Надвірнянської міської ради.
  3. Рішення набирає чинності з 01.08.2021.
  4. Вважати таким, що втратив чинність з 31.07.2021 «Порядок передачі в оренду майна комунальної власності територіальної громади міста Надвірна», затверджений рішенням Надвірнянської міської ради від 03 жовтня 2019 року №1547-36/2019.
  5. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань планування, бюджету, майна і власності (голова комісії Т.В.Новосельський).

Міський голова

Андрійович З. М.

Міський голова
Андрійович З. М.

Додаток

Порядок передачі в оренду майна комунальної власності Надвірнянської міської територіальної громади

I. Загальна частина

1.1. Порядок передачі в оренду майна комунальної власності Надвірнянської міської територіальної громади (далі – Порядок) розроблений на підставі Закону України «Про оренду державного та комунального майна» №157-IX 03.10.2019 р. (далі – Закон), Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання оренди державного та комунального майна» від 03.06.2020 р. №483.

1.2. Цей Порядок регулює організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду комунального майна, що перебуває у власності Надвірнянської міської територіальної громади (далі-майно).

1.3. Механізм передачі в оренду комунального майна, включаючи особливості передачі його в оренду здійснюється відповідно до положень Закону України «Про оренду державного та комунального майна» (далі – Закон) та Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання оренди державного та комунального майна» від 03.06.2020 р. №483, шляхом проведення електронного аукціону (далі – Постанова), крім випадків передбачених Законом.

1.4. Передача майна в оренду здійснюється в системі «Прозоро. Продажі» відповідно до Постанови, шляхом проведення аукціону.

1.4.1. Передача в оренду майна без проведення аукціону визначається ст. 15 Закону.

1.5. Для укладення договорів оренди майна комунальної власності Надвірнянської міської територіальної громади застосовуються примірні договори оренди державного майна, затверджені Кабінетом Міністрів України.

1.5.1. Проекти договорів оренди, складені Орендодавцями (п. 3.2 цього Порядку), перевіряються та погоджуються юридичним відділом Надвірнянської міської ради, після чого підписуються сторонами.

II. Об’єкти оренди

2.1. Об’єктами оренди є:

  • єдині майнові комплекси підприємств, їхніх відокремлених структурних підрозділів;
  • нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення та їхні окремі частини);
  • інше окреме індивідуально визначене майно;
  • майно, що не підлягає приватизації (без права викупу орендарем та передачі в суборенду);

2.2. Не можуть бути передані в оренду об’єкти визначені в ч. 2 ст. 3 Закону.

ІII. Суб’єкти оренди та їх повноваження

3.1. Суб’єктами орендних відносин є:

  • орендар;
  • орендодавець;
  • балансоутримувач;
  • уповноважений орган управління;
  • представницький орган місцевого самоврядування в особі Надвірнянської міської ради;

3.2. Орендодавцями є:

а) Надвірнянська міська рада щодо майна, яке перебуває на її балансі(без обмеження площі), та органи, уповноважені Надвірнянською міською радою, – щодо єдиних майнових комплексів, нерухомого майна і споруд, майна, що не увійшло до статутного капіталу, яке перебуває у комунальній власності;

б) балансоутримувачі – щодо:

  • нерухомого майна, загальна площа якого не перевищує 400 квадратних метрів на одного балансоутримувача;
  • нерухомого майна для організації та проведення науково-практичних, культурних, мистецьких, громадських, суспільних та політичних заходів – на строк, що не перевищує п’яти календарних днів протягом шести місяців, а також щодо майна, яке передається суб’єктам виборчого процесу для проведення публічних заходів (зборів, дебатів, дискусій) під час та на період виборчої кампанії;
  • нерухомого майна для організації та проведення науково-практичних, культурних, мистецьких, громадських, суспільних та політичних заходів – на строк, що не перевищує 30 календарних днів протягом одного року щодо кожного орендаря, якщо балансоутримувачем є комунальне підприємство, установа, організація, що здійснює діяльність з організування конгресів і торговельних виставок;
  • іншого окремого індивідуально визначеного майна;

3.3. Орендарями за цим Законом можуть бути фізичні та юридичні особи, у тому числі фізичні та юридичні особи іноземних держав, міжнародні організації та особи без громадянства (крім передбачених пунктом 3.4 цього розділу).

3.4. Не можуть бути орендарями:

  • фізичні та юридичні особи, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України “Про санкції”, а також пов’язані з ними особи;
  • юридичні особи, інформація про бенефіціарних власників яких не розкрита в порушення вимог Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”;
  • фізичні та юридичні особи, зареєстровані в державах, включених FATF до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, а також юридичні особи, 50 і більше відсотків статутного капіталу яких належать прямо або опосередковано таким особам;
  • фізичні та юридичні особи, які перебувають у процедурах банкрутства (неплатоспроможності) або у процесі припинення;
  • працівники орендодавця – щодо майна, яке надається в оренду такими орендодавцями;

працівники уповноважених органів управління та балансоутримувачів – щодо майна, оренда якого погоджується такими уповноваженими органами управління або яке знаходиться на балансі таких балансоутримувачів.

3.5. Від імені Надвірнянської міської територіальної громади, повноваження орендодавця щодо єдиних майнових комплексів, нерухомого майна і споруд, майна, що не ввійшло до статутного капіталу, яке перебуває у комунальній власності, іншого індивідуально визначеного майна, здійснюють визначені Надвірнянською міською радою уповноважені органи – виконавчі органи у статусі юридичної особи публічного права (Управління освіти; Управління фінансів; Управління надання адміністративних послуг; Управління культури і туризму; Офіс соціальних послуг; Управління житлово-комунального господарства та інфраструктури чи інші виконавчі органи у статусі юридичної особи публічного права Надвірнянської міської ради, створені і зареєстровані у встановленому порядку), до галузевої сфери управління чи іншому підпорядкуванні якого перебуває балансоутримувач.

3.6. Проведення аукціону щодо оренди комунального майна, внесення інформації про об’єкт оренди до ЕТС покладається на орендодавця (пункт 3.2. цього Порядку).

3.6.1. Надання в оренду комунального майна Надвірнянської міської територіальної громади орендодавцем проводиться виключно після прийняття Надвірнянською міською радою відповідного рішення про включення об’єкту оренди до Переліків першого або другого типу.

3.7. Повноваження Надвірнянської міської ради:

  • приймає рішення про включення комунального майна до Переліків першого або другого типу (далі – Переліки);
  • визначає додаткові критерії для включення об’єктів до Переліку(ів) згідно із ст. 6 Закону;
  • скасовує рішення про включення об’єкта до одного з Переліків;
  • приймає рішення про передачу єдиного майнового комплексу в оренду;
  • затверджує примірний договір оренди;
  • затверджує Методику розрахунку орендної плати;
  • визначає порядок розподілу орендної плати;
  • здійснює контроль у сфері оренди комунального майна Надвірнянської міської територіальної громади;
  • приймає в порядку, встановленому законом, рішення про надання згоди на здійснення орендарем поточного або капітального ремонту, інших невід’ємних поліпшень комунального майна.
  • приймає рішення про продовження договорів оренди комунального майна без проведення аукціону у випадках, передбачених частиною другою статті 18 Закону, та рішення про відмову у продовженні таких договорів.

3.8.  Повноваження балансоутримувача:

  • може ініціювати рішення про намір передачі майна в оренду або про відмову у включенні майна до відповідного переліку за заявою орендодавця або за власною ініціативою у випадках передбачених Законом (у формі листа, заяви, клопотання, тощо);
  • виступає орендодавцем майна, визначеного цим Порядком;
  • здійснює переоцінку об’єкта оренди майна, яке знаходиться у нього на балансі у випадках, визначених ч. 2 ст. 8 Закону;
  • у встановлених Законом випадках приймає рішення про зарахування або про відмову в зарахуванні невід’ємних поліпшень майна, яке перебуває у нього на балансі;
  • здійснює контроль за використанням переданого ним у оренду майна.

3.9. Претензійно-позовну роботу по об’єктах оренди здійснюють Надвірнянська міська рада, уповноважені нею органи чи орендодавці.

IV. Орендна плата

4.1. Орендна плата визначається за результатами аукціону.

4.2. У разі передачі майна в оренду без проведення аукціону, орендна плата встановлюється відповідно до Методики розрахунку орендної плати за майно комунальної власності Надвірнянської міської територіальної громади та пропорції її розподілу (Додаток1).

V. Подання заяви для включення до Переліку відповідного типу

5.1. Заява про включення майна до Переліку відповідного типу подається шляхом заповнення електронної форми через особистий кабінет в електронній торговій системі і завантаження електронних копій документів.

5.2. У заяві потенційний орендар зазначає такі відомості:

  • відому йому інформацію про потенційний об’єкт оренди, яка дозволяє його ідентифікувати;
  • бажаний розмір площі об’єкта в разі, коли заява подається лише щодо частини об’єкта;
  • цільове призначення, за яким об’єкт оренди планується до використання;
  • бажаний строк оренди, а в разі коли об’єкт планується до використання погодинно, – бажаний графік використання об’єкта;
  • тип Переліку, до якого пропонується включити об’єкт оренди;
  • обґрунтування доцільності включення майна до Переліку другого типу, якщо заява подається щодо включення майна до такого Переліку;
  • контактні дані заявника (поштова адреса, номер телефону, адреса електронної пошти), а для юридичних осіб – також ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України.

Секретар міської ради

Пекарський Т.М.

Секретар міської ради
Пекарський Т.М.

HomeCategoriesWishlistAccount
Search